Soljanka 4
personen
benodigdheden:
2 laurierblaadjes
3 teentjes
knoflook
peper
1 theeleple paprikapoeder
kappertjes
citroen
zout
boter
olijfolie
3 paprika’s rood
200 gram uien
5 augurken + augurkennat
150 gram prei
tomatenpuree 150 gram
2 tomaten
1 potje creme-fraiche (zure room)
runderbouillon (glazen potje bouillon
en vlees)
kippenbouillon (glazen potje bouillon en vlees)
125
gram gehaktballetjes (rundvlees)
125 gram gerookte spek aan
blokjes
125 gram salami
1 zakje boerensoepgroente
stokbrood
/ kruidenboter
Kooltjes, twee zakken/aanmaakspullen/ twee
grote pannen/twee vuurpotten/1x driepoot
In de bakpan:
Kruid
het vlees (peper/zout evt.) en bak het in een bakpan snel bruin in de
olie of de boter.
Bak de uienringen en de prei mee met
het spek. – de knoflook (uit de pers zo in de pan) toevoegen. Voeg
de paprikapoeder toe.
In de soeppan:
Breng alle bouillon
aan de kook, voeg voldoende water toe. Doe de gehaktballetjes erbij
en de aan schijfjes gesneden salami. Giet alles uit de bakpan
over.
Voeg toe:
– de in stroken gesneden paprika’s
– de
soepgroenten
– de tomaten (inclusief evt. vocht) en de
puree
Laat dit alles een tijdje zachtjes pruttelen (niet meer
koken) en voeg dan de augurkenstukjes, het augurkennat en de
kappertjes toe en laat het nog 10 minuten staan.. Lekker met een warm
stokbroodje met kruidenboter, creme-fraiche voor op de soep en evt.
citroen.
Bert Roest