Verslag Berkelrally

Op zaterdagochtend 14 september om 7:45 verzamelen Berend, Hans M., Hans S. , Janny, Richard en Ik (Björn) ons voor Berkelrally. Na als laatste te zijn aangekomen bij Ten Brinke in Rekken rond 8:45 begint even later net na 9:00 uur de officiele opening door de Burgemeester Joost van Oostrum (Berkelland) en Tom Tenostendarp (Vreden). Uiteindelijk gaan wij van Njord als laatste te water, zeker meer als een half uur later als de eersten.

De eerste 500 meter is de Berkel precies de grens, waarna even later beide zeiden Nederland is. Het stukje rond de “zandvang” is erg mooi met een trek voetgangers pond en slingerend met Paarden en Bremstruiken. Daarna volgt een rechter stuk met 3 stuwen. Ter hoogte van de ‘Mallumse Molen’ vrijwel iedereen eruit om Koffie met taart te nemen bij het Muldershuis.

Na de pauze, gaan we door de schutsluis als 3e en tevens ook laatste ronde. Tijdens het varen door de “Oude Berkeltak” zien we ook nog een ijsvogeltje. Even later varen we ook Eibergen nog in via het “Matepark” langs het “Openluchttheater” Dit is ook wel een leuk stukje daarna is het stuk tot Haarlo ook nog wel redelijk leuk met bosjes langs de waterkant. Bij de ‘Avinkstuw’ waar de Bolksbeek begint houden we pauze. Het stuk wat daarop volgt is vanaf Haarlo wat kaler met in de verte de melkfabriek al zichtbaar.

Daarna komen we tegen 16:30 uur aan bij ‘De zompe’ in Borculo ik, Hans S. en Janny varen met elkaar en Berend en Hans M. blijven redelijk in de buurt met het varen. Na het opzetten van de tenten is het tot 20:00 uur tijd om wat met elkaar te drinken en bij te praten. Daarna volgde om 20:00 uur het buffet. De meesten hadden tegen 22:00 uur de tent al opgezocht.

‘s-ochtends rond 7:00 uur wordt ik wakker en tegen 8:00 uur staat het ontbijtbuffet klaar.
Net iets na 9:00 uur begonnen we met varen. Ik vaarde deze dag samen met 2 van de Ulftse kanoverening ‘Het Anker’. Richard vaarde het eerste deel ook nog mee. Later kreeg ik te horen dat Berend en Hans M. als ‘Bezemwagen’ functioneerden, aangezien Mike van de Vredense kanovereniging rugpijn had. We hielden bij Njord pauze met koek. Net buiten Lochem waren de werkzaamheden zichtbaar van de nieuwe meander, maar we vaardde nog op het oude traject. Bij ‘Velhorst’ en bij ‘Warken’ hebben we nog een korte pauze gehouden, voor in Zutphen zat Johan en Greet nog de voorbij gangers aan te moedigen en uiteindelijk kwam ik iets na 16:00 uur aan in Zutphen. De laatsten passeerden pas rond 18:15 uur.